Onze locatie

Los hoes Het Lammerinkswönner stond tot eind 1976 in Usselo. De gemeente Enschede heeft dit zgn. “Los hoes”opnieuw opgebouwd in het Ledeboerpark in 1978.

Het Lammerinkswönner is genoemd naar Koert Lammerink die dit ‘Los hoes’ in 1775 bouwde als ‘lieftochthoes’ voor zijn ouders om daar de oude dag door te brengen.

De pachtboeren die op het pacht woonden, werden wonners genoemd. Ook het huis waarin ze woonden heette wonner. Vandaar dus de benaming ‘Lammerinkswönner’

Een loshoes is een Twentse boerderij waar de mensen samen met vee in een ruimte leefden. Tussen het woongedeelte en de deel, waar de stallen zijn, stond dus geen muur. Het Twentse woord ‘Los’ betekende open of vrij en werd zodanig gebruikt om dit soort boerderijen te typeren.

Ook heeft de naam te maken met de gemakkelijke verplaatsbaarheid van een los hoes; door de pen en gatverbinding was het gemakkelijk af te breken en elders weer op te bouwen.

Op deze locatie wordt door ons van het begin van de adventstijd tot en met Driekoningen elke zondag van 14.00 uur tot 15.00 uur demo geblazen speciaal voor gasten van het Ledeboerpark en het Lammerinkswönner.